העברה ללא תמורה: כל מה שחשוב לדעת על דירה במתנה לשנת 2024

תוכן עניינים

העברת דירה ללא תמורה או העברת דירה במתנה היא עסקה משפטית שכרוכה בהעברת זכויות של נכס מקרקעין. מדובר בעסקה חשובה שדורשת ידע משפטי בתחום. בעת רכישת נכס וחתימה על עסקת נדלן, מחויב הרוכש בתשלום מס רכישה ואילו המוכר מחויב בתשלום מס שבח. אולם, בהעברת דירה במתנה מקבלים הן מקבל המתנה והן נותן המתנה – הטבות מס. ריכזנו עבורכם את כל המידע החשוב אודות העברת דירה ללא תמורה, המשיכו לקרוא!

מס רכישה הינו מס מדורג ויש לו שיעור שונה בהתחשב בנסיבות הרכישה כגון: רכישת נכס ראשון, נכס שני או יותר. בעת רכישת דירה ראשונה – מס הרכישה נקבע בשיעור מדורג של 0%, 3.5%, 5%, 8%, 10% (לפי המקרה). ברכישת דירה מגורים שנייה ומעלה, מס הרכישה נקבע בשיעורים גבוהים יותר.

העברת דירה במתנה (ללא תמורה) בין בני משפחה היא שכיחה ונפוצה, ניתן להעביר זכויות במקרקעין ללא תמורה במתנה לקרוב משפחה. בעת העברת דירה ללא תמורה, הצדדים בהסכם זוכים להטבות מס כגון: פטור ממס שבח ותשלום מזערי בלבד ממס הרכישה המלא, בהתאם למדרגות מס רכישה בחוק המקרקעין. חשוב לציין שמכיוון שיש לעסקה מתנה כזו חבות מס מומלץ מאוד להתייעץ טרם ביצוע העסקה עם עורך דין נדלן המכיר את התחום על בוריו.

העברת דירה במתנה נחשבת לא פעם בעיני הציבור הרחב כ”פרצה חוקית” המאפשרת ביצוע העלמת ממס מרשויות המס. על כן אדם שהועברו אליו זכויות במתנה – לא יוכל למכור את הנכס במהלך תקופת הצינון שנקבעה בחוק. ניתן לבצע העברת זכויות באמצעות עו”ד נדלן במגוון סוגי מקרקעין כגון: משרד, חנות, משק חקלאי, מבנה, מגרש, דירת מגורים, קרקע חקלאית ודירת נופש.

מה השיקולים להעברת דירה ללא תמורה?

העברת דירה ללא תמורה בין בני משפחה טומנת בחובה חסכון גדול. כל מי שקונה או מוכר דירה מחויב בתשלומי מס שבח ומס רכישה, בעת שאדם נותן או מקבל דירה במתנה הוא משלם רק שליש ממס הרכישה והוא פטור לחלוטין ממס שבח. חשוב להדגיש בהקשר זה כי החוק מחריג בזכויות העברת דירה ללא תמורה בני זוג נשואים.

העברה ללא תמורה משרד עורך דין עמית סלע

ליצירת קשר עם עו"ד עמית סלע התקשרו
052-599-3204 או שלחו פרטים:

מכירת נכס שהתקבל במתנה: תקופת צינון במסגרת החוק

כאמור, כל אדם שמוכר או קונה נכס משלם מיסים. על מנת לוודא שלא מדובר בתרגיל “עוקץ מס” המיועד להתחמקות מתשלומי מיסים ולהפחתה משמעותית בהוצאות, קבע המחוקק תקופות צינון במקרים הבאים:

מקרהתקופת צינון 
במקרה שבו מקבל הדירה מתגורר בהעליו להמתין 3 שנים מהיום שבו הנכס נרשם על שמו
במקרה שבו מקבל הדירה אינו גר בהעליו להמתין 4 שנים מהיום שבו הנכס נרשם על שמו
בעסקאות שנרשמו לפני 31.12.2013עליו להמתין 4 שנים מהיום שבו הנכס נרשם על שמו
קטין שקיבל נכס במתנה מקרוב אחר ולא מהוריותקופת הצינון תיכנס לתוקפה בהגיעו לגיל 18
קטין שקיבל או העביר נכס ללא תמורה לאין תקופת צינון 

העברת דירה ללא תמורה ופטור זמני מהיטל השבחה

היטל השבחה הוא מס המוטל מטעם הרשות המקומית בהתאם לחוק הוראות התכנון ובניה, וזאת במידה שמתקיימים אחד מהתנאים הבאים: אישור תוכנית, אישור חורג והקלות. העברה ללא תמורה אינה יוצרת חבות בהיטל השבחה היות והיא אינה מהווה מימוש של הנכס.

לסיכום

העברה ללא תמורה או “עסקת מתנה” היא פעולה משפטית נפוצה ומוכרת, חשוב לבצע אותה באופן אחראי ושקול בהיוועצות מקיפה עם עורך דין מקרקעין שיודע ומכיר את התחום על בוריו. חשוב לציין כי כל האמור לעיל מהווה מידע כללי בלבד ולא ייעוץ משפטי דה פקטו. ייעוץ פרטני יינתן בהתאם למקרה ולנסיבות הספציפיות בעת פגישת ייעוץ משפטי בעבור העברת דירה במתנה. לשאלות נוספות וקביעת פגישת ייעוץ עם עורך דין תכנון ובנייה  ומקרקעין צרו קשר. בהצלחה.

שיתוף :

עו''ד עמית סלע

עו''ד עמית סלע

עו״ד עמית סלע, עו״ד בכיר בתחום הנדל״ן, התכנון ובניה והתחדשות עירונית מזה כ-20 שנים, שותף בכיר (בעבר) באחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בישראל. עמית הינו מוסמך כמבקר פנים מטעם אוניברסיטת חיפה בהצטיינות יתרה וכן חבר בועדת מקרקעין של לשכת עורכי הדין.