מכירת דירה שהתקבלה בירושה כל מה שצריך לדעת

מכירת דירה שהתקבה בירושה עורך דין עמית סלע

מכירת דירה שהתקבלה בירושה כל מה שצריך לדעת

תוכן עניינים

שיטת המיסוי במדינת ישראל עובדת כך שלא קיים מס על קבלת דירה בדרך של ירושה. עם זאת, חלק מהאנשים שמקבלים את הדירה בירושה, מההורים, מבן/בת הזוג או מקרובי משפחה אחרים מעוניינים למכור אותה הלאה, ונשאלת השאלה – איך מוכרים דירה בירושה, והאם קיים מס? התשובה הקצרה היא כן, אך מיד נפרט יותר. כשלב ראשוני לטיפול בנכס, על היורשים לפנות לרשויות ולהוציא צו ירושה – צו שמאשר מיהם היורשים החוקיים של הנכס. לאחר מכן, אם מחליטים למכור את הדירה, יש לברר האם המכירה חייבת במס שבח בירושה או פטורה ממנו.

במקרה של חוסר הסכמה בין היורשים, ייתכן שיהיה צורך בהליך משפטי של פירוק שיתוף בדירה לצורך מימוש המכירה.מיד נענה על השאלה האם מכירת דירת ירושה פטורה ממס שבח, ומהם התנאים המדויקים על פי החוק כדי לקבל פטור זה במקרה של מכירת דירה שהתקבלה בירושה.

מס שבח על דירה בירושה

אף על פי שהורשת דירה אינה כרוכה בתשלום מס מקרקעין, הרי שבעת מכירת דירה שהתקבלה בירושה עשויים לחול חיובי מס כבדים על היורשים.
מאחר שלא שולם כל מס בעת קבלת הדירה במסגרת הירושה, הרי שבמכירתה יחושב מס השבח ממועד רכישתה המקורי על ידי המוריש. חישוב מס השבח בירושה הזה, תקף למעט במקרים בהם המוריש הלך לעולמו לפני שנת 1981, מאחר ואז היה קיים מס עיזבון, במקרים מסוג זה מס השבח יחושב ממועד הפטירה.

כלומר, פטור מס המקרקעין בעת קבלת דירה בירושה הוא זמני בלבד, והחיוב במס יחול בעת מכירת הדירה על ידי היורשים. על כן, על היורשים להיות מודעים לחבות המס הצפויה בטרם ימכרו את הדירה, ולהיערך בהתאם מבחינה כלכלית. מומלץ להתייעץ עם בעל מקצוע לצורך תכנון מס אופטימלי במכירת נכס הירושה.

תנאים לקבלת פטור ממס שבח במכירת דירה שהתקבלה ירושה

על פי החוק, במקרים מסוימים זכאי היורש לפטור מס שבח בירושה – בעת מכירת דירה שירש. כדי לקבל פטור זה יש לעמוד במספר תנאים:

ראשית, על הדירה לשמש כדירת מגורים של היורשים במשך מרבית התקופה בה הם מחזיקים בה או ב-4 השנים האחרונות לפחות. בנוסף, על המוכר להיות בן/ת הזוג של המוריש, אחד מילדיו או בן זוג של אחד מילדיו.

כמו כן, לפני פטירתו המוריש היה בעלים של דירת מגורים יחידה, שאם היה מוכר אותה בעצמו – הייתה פטורה ממס שבח על דירה שניה בירושה (אם הדירה הייתה דירה שניה), או על דירה ראשונה. לבסוף, כדי לקבל את הפטור, יש להוכיח כי התקיימו כל התנאים לעיל במצטבר בתקופת ההחזקה שלאחר פטירת המוריש. כדי לדעת האם קיימת אצלך הזכאות לפטור, מומלץ להתייעץ עם עורך דין מקרקעין ולקבל הכוונה לכך.

 

ליצירת קשר עם עו"ד עמית סלע התקשרו
052-599-3204 או שלחו פרטים:

מכירת דירת ירושה בין אחים

לעיתים קרובות, כאשר יש ירושה משותפת של דירה בין אחים, עשויות להיות מחלוקות לגבי המשך החזקה בנכס. במקרים אלה, אחד האחים עשוי להחליט למכור את חלקו בדירה. נשאלת השאלה האם קיימת במקרה זה חבות במס ירושה על דירה מסוג ‘מס שבח’?

לפי סעיף 49ב לחוק מיסוי מקרקעין (תשכג, 1973) – מכירת מחצית הזכויות בדירת מגורים שהתקבלה בירושה מבן זוג או הורה, תהיה פטורה ממס אם מדובר בדירת המגורים היחידה שהייתה למוריש; אילו הוא היה מוכר אותה, הוא היה זכאי לפטור ממס שבח.

לסיכום 

משרד עורכי הדין עמית סלע ושות’, הינו בעל ניסיון רב בתחום המקרקעין , מספק מגוון שירותים משפטיים הקשורים לשמירה על נכסי משפחה. המשרד מתמחה בעריכת הסכמים לחלוקת עיזבונות בין יורשים, תוך התחשבות בהיבטים של מיסוי מקרקעין.

חשוב לדעת כי על פי חוק מיסוי מקרקעין, הסכם חלוקת ירושה בין יורשים פטור ממס שבח ומס רכישה בתנאי שהחלוקה היא רק מתוך נכסי העיזבון ולא כוללת תשלומי איזון חיצוניים, ובנוסף שההסכם נחתם לפני חלוקת הירושה בפועל. צוות עורכי הדין של המשרד מעניק ייעוץ יסודי בנושא, ומסייע ליורשים להגיע להסכמות הוגנות תוך מיצוי הטבות המס ומניעת סכסוכים עתידיים. במשך שנים המשרד ייצג בערכאות השונות, לקוחות בהליכים משפטיים בבתי המשפט לענייני משפחה וירושה.

עו''ד עמית סלע

עו''ד עמית סלע

עו״ד עמית סלע, עו״ד בכיר בתחום הנדל״ן, התכנון ובניה והתחדשות עירונית מזה כ-20 שנים, שותף בכיר (בעבר) באחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בישראל. עמית הינו מוסמך כמבקר פנים מטעם אוניברסיטת חיפה בהצטיינות יתרה וכן חבר בועדת מקרקעין של לשכת עורכי הדין.

ליצירת קשר עם עו"ד עמית סלע התקשרו 054-462-9296 או שלחו פרטים: