מהו הסכם שכירות בלתי מוגנת לעסק ?

תוכן עניינים

פתיחת עסק חדש היא מעמד מרגש ואופטימי, אבל לפני שהעסק, בין אם זו חנות, מסעדה, מספרה או חדר כושר, נכנס לפעילות, צריך לחתום על חוזה שכירות. איך תוודאו שהחוזה מעגן את זכויותיכם? כל המידע בהמשך!

הצעד הראשון בפתיחת עסק חדש, הוא חתימת חוזה שכירות מול בעל הנכס בו אמור העסק לפעול, אם זו חנות בקניון, חנות רחוב, משרד בבניין משרדים או מבנה תעשייתי.

רוב הסכמי השכירות הנחתמים כיום בישראל, הם הסכמי “שכירות בלתי מוגנת”, להבדיל מהשכירות המוגנת שהייתה נהוגה בעבר (מה שנקרא “שכירות בדמי מפתח”) והחילה את חוק הגנת הדייר על השוכרים.

מכיוון שכך, מומלץ לנהוג בזהירות בעת חתימה על חוזה שכירות בכלל ולבית עסק בפרט. חשוב לבדוק שהמסמך מנוסח כראוי ומכיל את כל הדגשים שיגנו עליכם בעתיד, בסיוע וייעוץ של רואה חשבון, יועץ מס ועורך דין חוזים, כדי שהמהלך, הכרוך בהוצאה כספית ניכרת, יתבצע בצורה הטובה ביותר.

לברר על הנכס ובעליו

עוד לפני שבאים לחתום, חשוב לוודא :

  • האם מהמתחם ממנו אתם שוכרים יש טופס 4, המאשר לאכלס את הנכס וניתן על ידי הרשות המקומית. ללא הטופס, לא תקבלו מאגף רישוי העסקים רישיון עסק.
  • יש לבדוק שתוכנית בניין העיר (תב”ע), מאפשרת לייעד את הנכס למטרות מסחריות ולסוג העסק שאתם מתכוונים להקים
  • יש לבדוק שהנכס אינו משועבד לבנק או לגורם אחר. אם המשכיר יגיע למצב של חדלות פירעון, הבעלות על הנכס תעבור לבנק.
  • הוא האם המשכיר הוא אכן בעל הנכס, ניתן לבדוק זאת עעל ידי הוצאת נסח הטאבו.
  • אם המשכיר מחזיק בנכס בחכירה, הוא יכול להמציא אישור זכויות מרשות מקרקעי ישראל או מהחברה המשכנת.
  • אם המשכיר הוא חברה, יש לבדוק את נסח החברה ולציין בחוזה שההסכם נחתם על ידי מורשה חתימה של החברה.
ליצירת קשר עם עו"ד עמית סלע התקשרו
052-599-3204 או שלחו פרטים:

חוזה שכירות לעסק במתחם קניות - עורך דין עמית סלע

הסכם שכירות בלתי מוגנת לעסק – על מה צריך להקפיד?

לאורך כל תהליך בדיקת הנכס והחתימה על חוזה השכירות, חשוב לקבל ליווי וייעוץ של עורך דין מקרקעין שיוודא  עבורכם בין היתר:

  • האם בחוזה  מצוינת בבירור מטרת בית העסק ולאיזו קטגוריה הוא שייך.
  • אם הנכס המושכר נמצא באזור מגורים, המשכיר צריך להציג היתר לאכלוס הנכס לצורכי עסקים.
  •  האם יש לכם בלעדיות בחוזה לגבי סוג העסק, כלומר, האם עסק מתחרה המספק מוצרים או שירותים כמו שלכם, יכול לפעול באותו מתחם קניות.
  • האם מצויים בחוזה את תאריכי תחילת וסיום השכירות וכדאי להוסיף אופציה להארכה ולבקש מהמשכיר התחייבות להודעה מראש, על העברת הבעלות על הנכס.
  • הליך החתימה כולל בטחונות שהשוכר נותן, כמו ערבות בנקאית, צ’ק פיקדון, התחייבות של כל אחד מהצדדים למלא את תנאי החוזה, ולא, יחויב בתשלום פיצויים לצד השני. את סכום הפיצויים למקרה כזה, צריך לעגן בחוזה.
  • לפני שחותמים על חוזה שכירות בלתי מוגנת לבית העסק, חשוב לוודא בנוסף לאלה, שיש לעסק כיסוי ביטוחי מתאים למבנה, לתכולה, ביטוח צד שלישי לעסק, ביטוח עובדים, ביטוח אחריות מוצר וביטוח אובדן רווחים.

חשיבותו של עורך מקרקעין המתמחה בחוזי מכר

הליך של חתימת חוזה בין שני צדדים עלול להיות מורכב ומעורר מחלוקות ולכן כדי לחתום בהצלחה על הסכם שכירות לעסק, כדאי להסתייע בליווי משפטי.

במשרד של עו”ד מקרקעין  עמית סלע, תמצאו מענה בכל הנוגע לתחום המקרקעין, רישום עסקאות, רישום זכויות בטאבו ועוד. לעו”ד עמית סלע ולצוות המשרד, ניסיון עשיר בתחום הנדל”ן, התכנון והבנייה וההתחדשות העירונית ובליווי שוטף של חברות נכסים, חברות ניהול, גופים יזמיים, קבלנים וגופים פרטיים רבים.

עו''ד עמית סלע

עו''ד עמית סלע

עו״ד עמית סלע, עו״ד בכיר בתחום הנדל״ן, התכנון ובניה והתחדשות עירונית מזה כ-20 שנים, שותף בכיר (בעבר) באחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בישראל. עמית הינו מוסמך כמבקר פנים מטעם אוניברסיטת חיפה בהצטיינות יתרה וכן חבר בועדת מקרקעין של לשכת עורכי הדין.