פינוי בינוי קשישים: מהן זכויות הקשיש בפרויקט התחדשות עירונית של פינוי בינוי ?

תוכן עניינים

יוזמת מדיניות “פינוי בינוי” עלתה מטעם משרד הבינוי והשיכון, והוכרה בשנת 1998 על ידי ממשלת ישראל. הרעיון נולד כמענה לבעיית המחסור בשטחי בינוי בערים מרכזיות בארץ כמו: תל אביב וירושלים. יוזמת “פינוי בינוי” מושתתת על ההבנה שיש צורך בניצול שטחי קרקע קיימים באמצעות בנייה מחודשת לגובה והוספת יחידות דיור.

במסגרת “פינוי בינוי”, בעלי הדירות מוכרים ליזם את הזכויות בדירתם בתמורה לקבלת דירה חדשה, שבמרבית המקרים עדיפה ומשודרגת על פני הישנה. בתמורה לשדרוג, היזם מקבל זכויות בנייה חדשות. לרוב מדובר במצב של WIN WIN שבו גם היזם וגם בעלי הדירות מרוויחים.

חשוב לזכור, שמכיוון שמדובר שבדירה, שמהווה נכס כלכלי בעבור בעלי הדירות, כשמדובר בפינוי בינוי דייר קשיש, ישנה התייחסות אחרת. על אף הפוטנציאל האדיר שיש בפינוי בינוי לשני הצדדים, לא פעם, חלק מבעלי הדירות מערימים קשיים רבים על היזם ומסרבים לשתף פעולה, דבר שפוגע ברוב הדיירים שחפצים בפינוי בינוי בדירתם.

מהו פינוי בינוי?

פינוי בינוי הינו פרויקט של התחדשות עירונית, שבמסגרתו הורסים מבנה קיים, לרוב עם תשתית ירודה וישנה, ובונים במקומו מבנה חדש. המבנה החדש כולל הגדלה של שטח הדירות, תוספות של יחידות דיור למבנה החדש, תשתיות חדשות ומשופרות, פיתוח גנים ציבוריים, תוספות כמו: מרחב מוגן, מרפסת שמש, חדר ועוד.

“פינוי בינוי” משפר פלאים את איכות החיים של בעלי הדירות ומשביח את ערך הדירה שברשותם. במסגרת פרויקט פינוי בינוי מתבצע תכנון שירותים ציבוריים לאזור המגורים כגון: מוסדות חינוך, גני שעשועים, גינות ציבוריות ועוד. בסמכותו של משרד הבינוי והשיכון להכריז על מתחם מגורים כשטח המיועד לפינוי בינוי, וזאת באמצעות צו הכרזה אשר תקף עד 6 שנים מיום ההכרזה.

על מנת לבצע פינוי בינוי, נחתם הסכם מסודר של היזם מול בעלי הדירות שבמסגרתו, הדיירים מתפנים מדירתם למקום מגורים חלופי במהלך תקופת הבנייה. לאחר סיום הבנייה התושבים חוזרים לדירתם החדשה. לעיתים בעקבות השדרוג של המבנה הישן ישנן עלויות תחזוקה שונות שדיירים במצב כלכלי ירוד לא יכולים לעמוד בהן. ואז הם משולבים בפרויקטים כמו “דיור בר השגה”.

זכויות קשישים בפינוי בינוי

התחדשות עירונית מהווה חלק מרכזי מהחזון של פינוי בינוי שנועד לשפר את איכות חייהם של התושבים ולהגדיל את היצע הדיור בישראל. פינוי בינוי נועד גם לשפר את בטיחות תושבי ישראל, שמתמודדים לעיתים עם מציאות ביטחונית לא פשוטה, המצריכה מרחב מוגן.

לפני שמתחילים בפרויקט פינוי בינוי חשוב לברר את מרקם האוכלוסייה במתחם המגורים, ולמנוע מכשולים עתידיים. במסגרת הבדיקה חשוב לשים דגש האם בעלי הדירות כוללים קשישים בני 75 ומעלה, ובמידה וכן, מה כרוך בפינוי בינוי קשישים, מהן הזכויות המגיעות להם על פי חוק פינוי ובינוי פיצויים, תיקון מספר 6, תשע”ח 2018.

ליצירת קשר עם עו"ד עמית סלע התקשרו
052-599-3204 או שלחו פרטים:

מתי סירוב קשישים לפינוי בינוי ייחשבו כסירוב סביר או בלתי סביר?

סירוב סביר, נועד להגן על בעלי דירות שמסרבים לחתום. על פי חוק פינוי בינוי קשישים (פיצויים) ישנן כמה עילות לסירוב סביר של בעלי הדירה כגון: מוגבלויות, חוסר כדאיות כלכלית, היעדר חלופה הולמת למגורים ועוד. בנוסף לכל אלו, קיימת גם עילת הגיל של בעל הדירה. ישנה הבחנה במסגרת התיקון לחוק (תיקון 6) בין בעלי דירות בני 75 ומעלה, ובין בעלי דירות בטווח גילאים בין 74-70 כולל.

כאשר ישנו סירוב בלתי סביר, דהיינו, סירוב שלא מעוגן בעילות הסירוב הסביר, בעל הדירה הסרבן, עלול להיות חשוף לתביעת נזיקין מצד בעלי הדירות שחפצים בעסקת פינוי בינוי, וייתכן שייאלץ גם לשלם להם פיצויים בגין הסירוב, אם אכן יוכח בבית המשפט שהוא בלתי סביר.

תנאי פינוי בינוי לקשישים מגיל 75 ומעלה

כאשר קשיש בגיל 75 ומעלה שמתגורר לפחות שנתיים בדירתו לא קיבל הצעות לחלופות הקבועות בחוק מיזם הפרויקט – מדובר בסירוב סביר על פי חוק.

פירוט החלופות שעל היזם להציע לקשישים בני 75-80 ומעלה במיזמי פינוי בינוי:

  • על מנת  שסירובו של הקשיש  ייחשב כסירוב סביר, על היזם להציע לפי בחירתו את  אחת מהחלופות  שבסעיף 1 לטבלה
  •   להציע את החלופות את ההצעות שבסעיף 2 וסעיף 3
חלופה הסבר
1(א)
מעבר לבית אבות ותשלומי איזון
חלופה מחוץ לפרויקט – מותנית בכך שהמעבר לבית אבות יתאפשר עד למועד פינוי הדירה הנוכחית.
1(ב)
קבלת דירה חלופית בשווי דירת התמורה
היזם רוכש דירה ורושם אותה על שם הקשיש תנאים: א) הדירה תימסר לקשיש עד למועד פינוי של הדירה הנוכחית ב) לקשיש יש זכות לדרוש כי הדירה שתירכש תהיה סמוכה למיקום הדירה הנוכחית
(ג)
קבלת סכום כסף לרכישת דירה חלופית בשווי דירת התמורה
תנאי: קבלת דירה התמורה בסכום מזומן על הקשיש לרכוש דירה חלופית עד למועד פינוי הדירה הנוכחית
2
מתן שתי דירות קטנות ששווין הכולל המצטבר שווה לשווי של דירת התמורה
3
מתן דירה קטנה יותר מדירת התמורה וסכום כסף – כך שהשווי המצטבר שווה לשווי של דירת התמורה

פירוט החלופות שעל היזם להציע לקשישים בני 80  ומעלה במיזמי פינוי בינוי:

על היזם להציע לקשיש  את שלושת ההצעות  שבטבלה (זכות הבחירה היא של הקשיש)

חלופה הסבר
1
מעבר לבית אבות ותשלומי איזון
חלופה מחוץ לפרויקט – מותנית בכך שהמעבר לבית אבות יתאפשר עד למועד פינוי הדירה הנוכחית.
2
קבלת דירה חלופית בשווי דירת התמורה
היזם רוכש דירה ורושם אותה על שם הקשיש תנאים: א) הדירה תימסר לקשיש עד למועד פינוי של הדירה הנוכחית ב) לקשיש יש זכות לדרוש כי הדירה שתירכש תהיה סמוכה למיקום הדירה הנוכחית
3
קבלת סכום כסף לרכישת דירה חלופית בשווי דירת התמורה
תנאי: קבלת דירה התמורה בסכום מזומן על הקשיש לרכוש דירה חלופית עד למועד פינוי הדירה הנוכחית

חוק פינוי בינוי דייר קשיש עו

עורך דין מקרקעין המומחה שילווה אתכם בחתימה על הסכם פינוי בינוי

לסיכום, חוק פינוי בינוי טומן בחובו מורכבויות רבות, קל וחומר כשמדובר בפינוי בינוי קשישים בני 75 ומעלה. על כן, מומלץ ואף קריטי להתייעץ, טרם חתימה על הסכם פינוי בינוי, עם עורך דין תכנון ובנייה מנוסה ומיומן שיסייע לכם לצאת עם היד על העליונה, בייחוד כשמדובר במקרים של פינוי בינוי קשישים.

עמית סלע, הוא עורך דין מקרקעין מוערך ובעל מוניטין רב שנים שתחום התכנון והבניה, המתעסק, בין היתר, בהסכמי פינוי בינוי בין היזם לדיירים, עו”ד עמית סלע יוכל ללוות אתכם נאמנה בתהליך פינוי בינוי ולוודא שזכויותיכם מעוגנות ונשמרות על פי החוק. צרו עימנו קשר לפגישת ייעוץ ראשונית, בהצלחה.

עו''ד עמית סלע

עו''ד עמית סלע

עו״ד עמית סלע, עו״ד בכיר בתחום הנדל״ן, התכנון ובניה והתחדשות עירונית מזה כ-20 שנים, שותף בכיר (בעבר) באחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בישראל. עמית הינו מוסמך כמבקר פנים מטעם אוניברסיטת חיפה בהצטיינות יתרה וכן חבר בועדת מקרקעין של לשכת עורכי הדין.