פירוק שיתוף מקרקעין במושע

תוכן עניינים

משמעות הביטוי מושע היא שאף אחד מהבעלים המשותפים בנכס מקרקעין לא מחזיק בזכות בעלות נפרדת על חלק מסוים במקרקעין. במקום זאת, השותפות מתפרשת על פני כל המקרקעין, ומתחלקת לפי חלקו היחסי של כל שותף בנכס. קרי – המונח מושע מתאר שותפות במקרקעין בה לכל שותף יש חלק בלתי מסוים בהם, בין אם כלל השותפים מתחלקים בנכס בצורה שוויונית ובין אם לאו.

פירוק שיתוף המקרקעין במושע – סיבות:

ישנן לא מעט סיבות לפירוק שיתוף המקרקעין במושע, כאשר המשותף לכולן הוא שמתגלעת מחלוקת בין השותפים בנוגע לקרקע, בין אם הם בני זוג, יורשים או שותפים. על סיבות אלה ניתן למנות את הדוגמאות הבאות:

א) מחלוקות עסקיות בין שותפים על ניהול המקרקעין או הנכס;

ב) מחלוקות בנוגע לשימוש או פיתוח הנכס;

ג) סכסוכי ירושה;

ד) פירוק שיתוף בין בני זוג.

מספר דרכים לפירוק שותפות במקרקעין במושע

על פי החוק ופסיקת בית המשפט ישנם מספר דרכים לפירוק שותפות במושע. לפי חוק המקרקעין, כל שותף במקרקעין רשאי לדרוש לפרק את השותפות בכל זמן, וזאת מבלי להתחשב ברצונם של השותפים האחרים. כלומר, גם אם אתם מחזיקים בשותפות במקרקעין ביחד עם ארבעה שותפים נוספים, תוכלו לדרוש את ביטול השותפות על דעתכם, בלי תלות בהתנגדותם של שאר השותפים.

פירוק שותפות במושע – בהסכמה –

הדרך הפשוטה ביותר לפירוק שותפות במושע היא פירוק השותפות במקרקעין על פי הסכם, ועל פי תב”ע. במידה שכלל השותפים מסכימים לפרק את השותפות, הפירוק יתבצע על פי המוסכם. במידה שההסכמה היא על פירוק השותפות בעין, יהיה עליכם לברר האם הוא ניתן לביצוע על פי תוכניות המתאר העירוניות. בעת ניסוח ההסכם מומלץ להיעזר בשירותיו של עורך דין מקרקעין, על מנת למנוע סיבוכים משפטיים שעלולים להתעורר בהמשך הדרך.

פירוק שותפות במושע דרך חלוקה בעין –

חלוקה בעין היא פיצול של המקרקעין לתתי חלקות אשר תתחלקנה בין השותפים. במידה שחלקה מסוימת שווה יותר מחלקה אחרת, רשאי בית המשפט לפסוק תשלומי איזון עבור השותפים שקיבלו חלקים אטרקטיביים פחות, כדי להביא לאיזון החלוקה. אפשרות החלוקה בעין היא האפשרות המועדפת בחוק, וזאת במידה שהיא ניתנת לביצוע על פי חוקי התכנון והבניה. משרד עורך דין עמית סלע ניהל במרוצת השנים מאות תיקי פירוק שותפות במושע. חרטנו על דגלנו לקדם את האינטרסים של לקוחותינו, כך שהם יזכו בתשלומי האיזון שמגיעים להם על פי דין.

ליצירת קשר עם עו"ד עמית סלע התקשרו
052-599-3204 או שלחו פרטים:

פירוק שותפות במושע שלא בהסכמה על ידי תביעה לפירוק שותפות

כידוע, שותפות במקרקעין עלולה להוביל לסכסוכים בין השותפים, שיגמרו לעתים בפירוק השותפות. אף על פי כן, לא פעם בעוד שלשותף פלוני יש אינטרס לפרק את השותפות, יעדיף שותף אלמוני להותירה על כנה בכל מחיר. המחוקק היה ער לבעיה זו, ועל כן קבע בחוק המקרקעין כי שותף במקרקעין במושע זכאי כל העת להגיש לבית המשפט בקשת תביעה לפירוק שיתוף במקרקעין “מושע”. כפי שנציין בפסקה הבאה, תביעה לפירוק שותפות תוביל בסופו של יום למכירת המקרקעין.

פירוק שותפות מקרקעין במושע משרד עו''ד עמית סלע

מכירת מקרקעין באמצעות תביעה לפירוק שותפות מקרקעין במושע

כאשר לא ניתן לבצע את פירוק השותפות במושע במקרקעין בדרך של חלוקה בעין , פירוק השיתוף יהיה דרך מכירת המקרקעין וחלוקת כספי מכירת הקרקע בין השותפים. הליכי פירוק השיתוף נחשבים קצרים יחסית והתביעה מתנהלת מהר במיוחד בהשוואה להליכים משפטיים אחרים.

לסיכום

פירוק שיתוף מקרקעין במושע נחשב לפרוצדורה מסובכת מבחינה משפטית אשר עוסקת בלב לבם של דיני הקניין. לכן, על מנת להגיע לתוצאות האופטימליות, חשוב להיוועץ בעורך דין נדל”ן שמכיר את כל סעיפי החוק והפסיקה הרלוונטיים, וימנע נזקים והוצאות מיותרות. למשרד עורכי דין מקרקעין עמית סלע ניסיון של מאות מקרי פירוק שיתוף במקרקעין במושע, כך שאתם יכולים להיות בטוחים שאתם בידיים טובות.

עו''ד עמית סלע

עו''ד עמית סלע

עו״ד עמית סלע, עו״ד בכיר בתחום הנדל״ן, התכנון ובניה והתחדשות עירונית מזה כ-20 שנים, שותף בכיר (בעבר) באחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בישראל. עמית הינו מוסמך כמבקר פנים מטעם אוניברסיטת חיפה בהצטיינות יתרה וכן חבר בועדת מקרקעין של לשכת עורכי הדין.