העברה אגב גירושין - העברת זכויות בדירה, מה זה?

תוכן עניינים

כאשר זוג מחליט להתגרש או להיפרד, הם קובעים ביניהם את ההסכם שבו כתוב מהם התנאים בהם יבוצעו הגירושין או הפרידה, מי מקבל איזה רכוש.

לפעמים הזוג מחליט שאחד מהם, המחזיק באישור זכויות בטאבו על דירה או נכס, יעביר לבן הזוג השני במסגרת ההסכם את הזכויות שיש לו בדירה. במידה וההסכם ביניהם יקבל לאחר מכן תוקף של פסק – דין, מבוצעת העברה אגב גירושין.

העברת זכויות אגב גירושין רלוונטית לא רק לזוגות הנמצאים בהליך גירושין אלא גם

  • ידועים בציבור
  • בני זוג מאותו המין
  • קבלת תוקף של פסק דין להסכם הגירושין , וכן להסכם הפרידה

העברת נכס אגב גירושין יכולה להיות בתמורה לכסף או רכוש – אך היא יכולה להיות גם העברה ללא תמורה (“בחינם”), אם כך נקבע בתוך ההסכם בין בני הזוג.

באילו תנאים העברה אגב גירושין פטורה ממס?

האם העברת הבעלות על הנכס אגב גירושין או פרידה מחייבת את העסקה בתשלום מס? לא בטוח – יש דרך לקבל פטור! כדי לקבל פטור ממס בעקבות העברה כזו.

  • יש להראות את הסכם הגירושין, או הסכם התרת נישואין, או הסכם ממון בין הצדדים,
  • להראות שיש בהסכם עצמו הוראה מפורשת על העברת הזכויות בנכס או ברכוש מבן הזוג האחד לשני.
  • נדרש פסק דין של בית הדין לענייני משפחה אשר מאשר את ההסכם הזה. לבסוף, העברת הזכויות במסגרת ההסכם המדובר חייבת להיעשות רק מבן זוג אחד לבן הזוג השני או לילדיהם של בני הזוג, ולא לאדם אחר.
ליצירת קשר עם עו"ד עמית סלע התקשרו
052-599-3204 או שלחו פרטים:

האם העברה אגב גירושין פוטרת גם מהיטל השבחה?

היטל השבחה הוא מס שנגבה בעת מכירת הנכס או העברת הבעלות בו, והוא נקבע לפי גובה עליית שווי הנכס מהרכישה שלו ועד המכירה שלו מחדש (במקרה הזה – העברת הבעלות במסגרת הסכם הגירושין). פטור המס שזכאים לו בני הזוג במסגרת ההסכם לא פוטר את העסקה גם מהיטל השבחה. מתי שבן הזוג (או הילד) יקבל לרשותו את הדירה, הוא יצטרך לשלם לפי חוק את היטל ההשבחה שצבר הנכס לפי עליית ערכו עד לאותו זמן.

השלבים  בהעברת הזכויות דירה אגב גירושין -איך עושים את זה?

בהליך העברת זכויות אגב גירושין נדרשים כמה מסמכים שאותם אתם תידרשו להגיש אל לשכת רישום המקרקעין אליה משוייכת הדירה. ניתן בקלות לאתר את הלשכה הרלוונטית לפי מיקום הדירה כאן.
קודם כל, אתם נדרשים להגיש טופס בקשה כללית של ביצוע ההעברה אגב גירושין. הבקשה שתגישו חייבת לכלול את הפרטים של מי שמגיש את הבקשה וכמובן פרטים דרכם ניתן ליצור איתו קשר במידת הצורך.

שנית, יש להביא את הסכם הגירושין שנחתם בין הצדדים. ההסכם צריך להיות מוגש בטופס המקורי, או בהעתק שקיבל אישור על ידי בית המשפט או על ידי בית הדין. שלישית, אם הזוג היה נשוי ונגמר הליך הגירושין, יש לצרף תעודת גירושין מקורית או העתק החתום שהוא ‘נאמן למקור’.

בנוסף, יש להגיש אישור מהעירייה שתפקידו להעיד על כך שאין לבני הזוג חובות שקשורים לדירה שאותה הם רוצים להעביר מאחד לשני. צריך להביא גם 5 עותקים של שטרי מכר, והם צריכים להיות חתומים גם על ידי הצדדים וגם על ידי עורך דין, עם עדיפות לעורך דין מקרקעין. אם הדירה ממושכנת צריך לצרף גם אישור מהבנק שנתן את המשכנתה על כך שהוא מאשר את העברת הזכויות מאחד לשני.

טופס נוסף שנדרש בהליך, הוא אישור ממס רכוש על כך שאין חובות על הדירה. כמעט סיימנו, הדבר האחרון הוא אישור על תשלום האגרה להגשת הבקשה בלשכה.

יש לציין אם יש עורך דין שמייצג את אחד הצדדים הוא יכול להגיש את כל המסמכים באופן מקוון.

לסיכום

פנייה לעורך דין  מקרקעין המתמחה התחום יכולה לחסוך את הויכוחים והמחלוקות שמלווים פעמים רבות את הליך הפרידה. בנוסף חשוב מאוד למנוע טעויות שיכולות להוביל לעוגמת נפש למי מהצדדים. חשוב לבצע את ההסכם בצורה מדויקת. אם אתם נמצאים בהליך גירושין או פרידה, פנו למשרד עו”ד עמית סלע עוד היום כדי כדי להסדיר את ההליך המשפטי, וכך תוודאו שהעברת הזכויות נעשית באופן חלק והטוב ביותר.

עו''ד עמית סלע

עו''ד עמית סלע

עו״ד עמית סלע, עו״ד בכיר בתחום הנדל״ן, התכנון ובניה והתחדשות עירונית מזה כ-20 שנים, שותף בכיר (בעבר) באחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בישראל. עמית הינו מוסמך כמבקר פנים מטעם אוניברסיטת חיפה בהצטיינות יתרה וכן חבר בועדת מקרקעין של לשכת עורכי הדין.