הסכם חלוקת עיזבון – הסכם בין יורשים המדריך המלא לשנת 2023

תוכן עניינים

חלוקת הרכוש והנכסים שהותיר אחריו אדם שהלך לעולמו, נעשית על פי הכתוב בצוואה שהותיר, או על פי צו ירושה. אבל לא מדובר בסוף פסוק, היורשים החוקיים יכולים לשנות את אופן החלוקה, באמצעות הסכם חלוקת עיזבון – אז איך עושים את זה נכון? כל התשובות במאמר הבא!

מעטים המקרים בהם אנשים מותירים ירושה לאחר מותם ליורש אחד בלבד. במרבית המקרים, עיזבונו של אדם מתחלק בין כמה וכמה יורשים, והסיטואציה שבה מחלקים את הרכוש המשפחתי בין בני המשפחה, לא תמיד נעימה בלשון המעטה ואף יכולה להציף משקעי עבר ולהכיל רגשות כגון: כעס, אכזבה, תסכול, תחושות קיפוח ולהוביל לחיכוכים, סכסוכים ומריבות, גם במשפחות הכי טובות.

היורשים יכולים לשנות את החלוקה

לכאורה, נושא חלוקת העיזבון לא נתון לשיקול דעתם של היורשים. חלוקת הרכוש והכספים ביניהם נקבעת על פי הכתוב בצוואה שהשאיר המנוח, או על פי “צו ירושה” המהווה צו משפטי שקובע את אופן חלוקת העיזבון וניתן על ידי הרשם לענייני ירושה, במקרים שבהם אין צוואה.

אולם, על פי חוק הירושה מ-1965, נקבע כי היורשים רשאים לחלק את עזבונו של המוריש, בדרך שונה ממה שציווה. היורשים יכולים, הלכה למעשה, להתחלק בכל דרך שיבחרו ובלבד שהדבר נעשה בהסכמה מלאה של כלל היורשים.

הסכם חלוקת עיזבון לאחר צו ירושה או צוואה

כדי לשנות את חלוקת העיזבון כפי שנקבעה בצוואה או בצו הירושה, צריכים היורשים לחתום ביניהם על חוזה בשם הסכם חלוקת עיזבון. כלומר, בכפוף להסכמה של שאר היורשים, יכול כל אחד מהם לרשת גם פריטים או נכסים, שלא היו מיועדים לו.

הסכם כזה יכול להסדיר את הסוגיות שמצויות במחלוקת ולהציע דרך חדשה לחלוקת העיזבון, כזו שתתאים יותר ותהיה מקובלת על דעתם של כל היורשים, זאת על מנת למנוע תחושות מרירות, אכזבות, כעסים וקרעים מיותרים במשפחה.

הסכם בין יורשים עורך דין עמית סלע תל אביב

על מנת לבצע את הליך חלוקת הנכסים הכלולים בעיזבון, יש צורך להמציא תחילה את צו הירושה, או צו קיום הצוואה. צו קיום הצוואה מהווה אישור לנוסח הצוואה (אם יש כזאת), או לכל בקשה שביקש המנוח בדרך אחרת, לפני מותו.

בימינו, בניגוד לעבר, היורשים רשאים להחליט האם הם מעוניינים לשנות את החלוקה ביניהם באמצעות הסכם חלוקת עיזבון, גם אם המנוח פירט אותה בצורה מפורשת באמצעות צוואה. אם החליטו שכן, הם יכולים לנסח באמצעות עורך דין, את הסכם חלוקת העיזבון לחלק אותו ביניהם, בדרך שהם רואים לנכון ושמתאימה לכל הצדדים.

בקשה לאישור הסכם חלוקת עיזבון: מניעת בעלות משותפת וחילוקי דעות

הסכם חלוקת עיזבון בין יורשים, בא לענות על העדפותיהם השונות של היורשים. במקרים רבים, זה קורה כשהיורשים אינם מעוניינים להיות בעלים של נכסים משותפים. הם מעדיפים לבצע הפרדה, כדי שלא להיקלע לבעלות משותפת שעלולה להביא לסכסוכים משפחתיים או לסרבול של הליכים בירוקרטיים.

גם אם היחסים בין היורשים מצוינים בימים כתיקונם, בעלות משותפת על נכס יכולה לזמן, מטבע הדברים, לא מעט חילוקי דעות בנושאים שונים. כיצד לנהל את הנכס, האם לפתח ולהשביח אותו, האם לבנות בניין על המגרש שהועבר בירושה, האם למכור את הנכס וליהנות מהכסף וכדומה.

אם נוסיף לדעות השונות של היורשים, גם מעורבות של גורמים נוספים בהליכי קבלת ההחלטות, כמו בני הזוג או ילדיהם של היורשים או גורמים אחרים – נקבל מצב נפיץ, שעלול להוביל בקלות למריבות ולניתוקי יחסים ולכן עדיף פעמים רבות, לבצע את ההפרדה באמצעות הסכם בין יורשים.

ליצירת קשר עם עו"ד עמית סלע התקשרו
052-599-3204 או שלחו פרטים:

הסכם בין יורשים עסקה שאינה מחויבת במס

סיבה מרכזית נוספת שבעקבותיה מבקשים יורשים לבצע הפרדה באמצעות הסכם חלוקת עיזבון, קשורה בענייני מיסוי, לרוב מדובר במס על מקרקעין. כאשר יורשים מקבלים לרשותם דירת מגורים במשותף, לרוב הם לא יוכלו לנצל בצורה מיטבית את הפטורים ממס שבח כאשר הם ירצו למכור אותה.

הסכם חלוקת עיזבון הוא למעשה עסקה שאינה מחויבת, על פי חוק המקרקעין, בתשלום מיסוי מקרקעין, כאשר מתקיימים התנאים הבאים: ההסכם נערך רק בין היורשים לבין עצמם וללא מעורבות של צד נוסף, חלוקת העיזבון כוללת את נכסי העיזבון בלבד ולא נכסים נוספים ואופן החלוקה נקבע בטרם חולק העיזבון בפועל.

קשר סנטימנטלי להסכם בין יורשים

בקשה לרישום  זכויות בטאבו של הסכם חלוקת עיזבון מוגשת גם במקרים שבהם אחד היורשים חש מקופח כלכלית מחלקו בעיזבון ומתכוון להגיש התנגדות לצוואה שהותיר המנוח. היורשים האחרים, במידה שאינם מעוניינים להיכנס למאבק משפטי, יכולים להחליט לחתום על הסכם חלוקת עיזבון עם היורש המתנגד, כדי למנוע את ההתנגדות ולקצר הליכים.

רישום הסכם חלוקת עיזבון עורך דין עמית סלע-תל-אביב

במקרים אחרים, ההתנגדות לחלוקה שנקבעה על ידי המוריש, יכולה לבוא ממניעים רגשיים. ייתכן מצב שבו יש לאחד מהיורשים קשר רגשי לפריט או לנכס כלשהו שלא ניתן לו במסגרת הצוואה או חלוקת העיזבון המקורית. במקרים אלו, שאר היורשים רשאים להחליט, במסגרת הסכם חלוקת העיזבון, האם להעביר לרשותו של אותו יורש את הפריט או הנכס היקר לליבו.

האם ניתן לבטל הסכם חלוקת עיזבון בין יורשים?

הסכם חלוקת עיזבון, נחתם בדרך כלל בנסיבות מטלטלות במקרה של אובדן בן משפחה או אדם קרוב. במצב כזה, שיקול הדעת אינו תמיד במיטבו, ולא פעם החתימה על ההסכם מתבצעת גם תחת לחץ של זמן. מסיבות כאלה או אחרות, יכולים להיעשות לעיתים מהלכים שייראו בדיעבד למי מהצדדים, כפזיזים או שגויים.

כשאחד או יותר מהצדדים, אינו מרוצה כעבור פרק זמן כלשהו מהסכם חלוקת העיזבון שנחתם עם שאר היורשים ומבקש לשנות אותו, הוא יכול להגיש תביעה לביטול הסכם חלוקת העיזבון.

הליך כזה, חשוב לדעת, אינו פשוט וסיכויי הצלחתו נמוכים. על מנת להגדיל אותם, יש להגיש את התביעה בסמוך ככל האפשר לחתימת ההסכם. עם חלוף הזמן, יהיה קשה יותר לזכות בתביעה כזאת, בעיקר אם היורשים האחרים כבר קבעו עובדות בשטח או ביצעו מהלכים כלכליים ואחרים, בעקבות החתימה על הסכם העיזבון.

עילות מקובלות לביטול הסכם חלוקת עיזבון, שכמו כל חוזה אחר, כפוף לדיני החוזים הכלליים, עשויות להיות “עושק” או “מרמה”, אך על פי רוב קשה להוכיח טענות כאלה, מאחר שמדובר בהסכם שנחתם על פי החוק ובהסכמת כל הצדדים.
מומלץ מאוד להסתייע בליווי ובייעוץ משפטי של עו”ד מקרקעין מומחה ומנוסה.

הסכם חלוקת עיזבון בין יורשים מבצעים באמצעות עו”ד מקרקעין מומחה

הסכם חלוקת עיזבון בין יורשים, מנוסח במרבית המקרים בכתב ונחתם, תוך הסתייעות בשירותיו של עורך דין, אך חשוב לציין שגם להסכם חלוקת עיזבון שנערך בין היורשים בעל פה, יש תוקף משפטי.

לניסוח נכון של הסכם חלוקת העיזבון, יש השלכות רחבות בתחום המיסוי, בעיקר מיסוי מקרקעין. ההליך כרוך גם בצעדים כמו רישום זכויות בטאבו, רישום הערת אזהרה ועוד. 

לסיכום

עורך דין עמית סלע צבר ניסיון רב שנים ומוניטין גבוה בתחום ניהול עיזבונות מקרקעין, והוא מספק ליורשים המעוניינים לערוך הסכם חלוקת עיזבון, ליווי צמוד בתהליך החתימה על ההסכם וניסוח חוזה, שיהיה מקובל על כל הצדדים ויביא למיצוי מלא של זכויותיהם ורצונותיהם של כל היורשים ולסיום מוצלח ומהיר של התהליך. לפרטים ללא התחייבות, צרו קשר. בהצלחה.

עו''ד עמית סלע

עו''ד עמית סלע

עו״ד עמית סלע, עו״ד בכיר בתחום הנדל״ן, התכנון ובניה והתחדשות עירונית מזה כ-20 שנים, שותף בכיר (בעבר) באחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בישראל. עמית הינו מוסמך כמבקר פנים מטעם אוניברסיטת חיפה בהצטיינות יתרה וכן חבר בועדת מקרקעין של לשכת עורכי הדין.