התנגדות להיתר בניה כל מה שחשוב לדעת

תוכן עניינים

על פי חוק התכנון והבניה, תוכניות להיתר בניה טומנות בחובן מנגנון התנגדויות המהווה מעין מנגנון של “שיתוף הציבור” שרשאי להתנגד לתוכנית בניה כזו או אחרת באמצעות עו”ד תכנון ובניה, במידה והוא מרגיש שהיא תגרום לו לנזק ופגיעה בעתיד.

למשל: הקמת בית קברות מול הבניין שבו רכשתם את דירתכם עלולה להוריד מערך הנכס שלכם באופן ישיר, משמע אתם עלולים להיפגע מאותה תוכנית בניה. באותה נשימה, הקמת מחלף ראשי במקום שדות מרהיבים, מאחורי ביתכם – עלולה לפגוע באיכות חייכם באופן ישיר עקב הרעש שישרור בביתכם בעקבות הבניה של אותו מחלף ראשי. כמובן, שתוכניות שיש בהם פגיעה ישירה שכזו, יפחיתו מערך הנכס שלכם באופן ישיר. אם כן, על פי החוק, במקרים שאתם חושבים שהיתר הבניה עלול לפגוע בכם, אתם רשאים להביע את התנגדותכם כנגד תוכנית מתאר מקומית או מחוזית והליכי היתר ורישוי בניה.

תהליך תוכנית בנייה: על קצה המזלג

קודם כל, חשוב להבין את שלבי התהליך של תוכנית בניה טרם ההתנגדות. בשלב הראשון, יזם התוכנית מגבש ודן בסעיפי התוכנית עם הרשות לתכנון ובניה, לאחר קבלת ההערות אודות התשתיות והזכויות הדרושות לפרויקט – יזם הפרויקט מעדכן את תוכנית הבניה בהתאם להנחיות שקיבל, ומגיש בשנית את התוכנית למוסדות התכנון, שמחליטים אודות אישור או דחיית הפרויקט. במידה והיזם קיבל אישור לתוכנית הבניה, הוא עובר לשלב השני והמהותי בעניין ההיתר – שלב ההתנגדויות.

שלב התנגדות להיתר בניה

בשלב ההתנגדויות, ניתנת האפשרות לציבור להפקיד את התנגדותו לתוכנית הבניה. ובעניין זה חשוב לנו להדגיש בפניכם אל תעשו את זה לבד, נקודה. לשם כך בדיוק נועדו מומחים כגון: עורך דין נדלן, עורך דין מקרקעין ועו”ד תכנון ובניה אשר מכירים את התחום על בוריו ועל כל דקויותיו ויוכלו לסייע לכם על הצד הטוב ביותר. לפיכך, אם תביעו את התנגדותכם בעזרת עו”ד תכנון ובניה מומחה ומנוסה הסיכוי שההתנגדות שלכם תישא פרי הוא גדול יותר באופן משמעותי.

לאחר שמצאתם עו”ד תכנון ובניה או עורך דין מקרקעין מומחה והפקדתם את ההתנגדות לתוכנית הבניה בעזרתו, מגיע שלב נוסף ומכריע, שלב הדיון של ועדות התכנון והבניה שדנות בהתנגדויות בפומבי. בשלב זה, יוכרעו תנאי תוכנית הבניה ויקבע האם לאשר את התוכנית עם סייגים מותנים מראש, האם לאשרה כפי שהוגשה מלכתחילה, או האם לדחותה על הסף.

ליצירת קשר עם עו"ד עמית סלע התקשרו
052-599-3204 או שלחו פרטים:

מי יכול להגיש התנגדות לתוכנית בנייה?

על פי חוק התכנון והבניה, כל אדם שמרגיש פגיעה בעקבות תוכנית בנייה יכול להתנגד לה במהלך 60 ימים ממועד הפקדתה, במידה והנפגע איחר את המועד להגשת ההתנגדות לתוכנית כדוגמת פרוייקט תמ”א 38 עליו לנמק את הסיבה לאיחור ורצוי שהנימוק יהיה מגובה על ידי עורך דין נדלן המלווה אתכם. בנוסף, אין זה חובה שהמתנגד יהיה בעל נכס בשטחי התוכנית, גם תושב שכונה מרוחקת רשאי להתנגד אם הוא סבור שלתוכנית הבניה תהיה השפעה שלילית על איכות חייו במקום מגוריו.

הגשת התנגדות להיתר בנייה: סוגי התנגדויות

קיימים שני סוגי התנגדויות להיתר בנייה:

  1. התנגדות תכנונית להיתר בנייה – המוגשת לוועדה המקומית או לוועדה לתכנון ובנייה שבידי הסמכות לדיון במחלוקת, רצוי לבצע את ההתנגדות בליווי עו”ד תכנון ובניה.
  2. התנגדות קניינית להיתר בנייה – הוועדה המקומית אינה רשאית לדון בהתנגדות קניינית אשר הסמכות בעניין זה בידי בית משפט מוסמך או המפקחת על הבתים המשותפים.

הגשת התנגדות להיתר בנייה - עורך דין עמית סלע

התנגדות להיתר בנייה: הגשת ערר על החלטת הוועדה המקומית

במקרים בהם נדחתה התנגדות כלשהי במסגרת הוועדה לתכנון ובנייה, רשאי המתנגד להגיש ערר באמצעות עו”ד תכנון ובניה לוועדת הערר המחוזית. לאחר הגשת הערר, הוועדה המחוזית תבחן בשנית את בקשת ההיתר לבניה ואת פרטי ההתנגדות שהוגשה בגינה. לעיתים קרובות, הגשת ערר מובילה לגישור בין המתנגד לבין מבקש היתר הבניה, דבר שיכול לסייע במציאת פתרון הוגן שיטיב עם שני הצדדים.

לסיכום, חשוב להבחין בין מקור ההתנגדויות ולקבוע אם הוא תכנוני או קנייני, בהתאם להבחנה זו יש צורך להתכונן בהתאם להליך משפטי או להליך מנהלי בליווי של עו”ד תכנון ובניה.

 עורך דין מומחה תכנון ובנייה: עורך דין מקרקעין עמית סלע

אם אתם רוצים להגיש התנגדות לתוכנית בנייה, הגעתם למקום הנכון! עורך דין עמית סלע מומחה לענייני נדלן ומקרקעין, מכיר את התחום על בוריו, ויוכל לסייע לכם על הצד הטוב ביותר בהגשת התנגדות לתוכנית בנייה וללוות אתכם במקצוענות לאורך כל הדרך, וזאת לאור הניסיון והמוניטין שצבר במרוצת השנים. צרו קשר להתייעצות 03-9108111

שיתוף :

עו''ד עמית סלע

עו''ד עמית סלע

עו״ד עמית סלע, עו״ד בכיר בתחום הנדל״ן, התכנון ובניה והתחדשות עירונית מזה כ-20 שנים, שותף בכיר (בעבר) באחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בישראל. עמית הינו מוסמך כמבקר פנים מטעם אוניברסיטת חיפה בהצטיינות יתרה וכן חבר בועדת מקרקעין של לשכת עורכי הדין.