בנייה על גג בבית משותף: כך תעשו את זה נכון לשנת 2024 !

תוכן עניינים

אם יש לכם דירת גג בבית משותף, ייתכן שתרצו בשלב זה או אחר להרחיב את שטח המגורים על חשבון הגג, מה שיגדיל את מרחב המחייה מחד, ומאידך יעלה את ערך הנכס שלכם. למרבה המזל, מאז נכנס לתוקפו בשנת 2016 תיקון 101 לחוק תכנון ובנייה (“רפורמת המרפסות” או “רפורמת הפרגולות”), הצטמצמה הבירוקרטיה הנדרשת לביצוע תוספות בנייה, ופחות קשה לקבל היתרי בנייה, אך עדיין מדובר בהליך שכדאי לנהל אותו נכון. נכון לשנת 2024, רפורמת הפרגולות עדיין מאפשרת להוסיף לבית חנייה מקורה, מחסן, גדר ופרגולה כמובן, ללא קבלת היתר תכנון בנייה מראש, אך בכפוף להודעה לרשות המקומית על התוספת, תוך 45 יום מתחילת הבנייה. בנוסף, תיקון 101 לחוק ממשיך לקצר לשבועות ספורים בלבד (לעומת כמה חודשים), את זמן קבלת היתר הבנייה לתוספות משמעותיות יותר, כמו סגירת מרפסת, הוספת ממ”ד, בניית כניסה נפרדת ותוספת בנייה עד 25 מ”ר, לרבות תוספת בנייה על הגג. לבקשת היתר הבנייה, עדיין יש לצרף אישור ממהנדס על חוזק הבניין, תוכנית אדריכלית, חישוב אחוזי בנייה ועוד.

בנייה על גג פרטי בבית משותף

בעלי דירת גג בבית משותף המעוניינים לבצע תוספות בנייה, צריכים לבדוק תחילה, למי שייכות זכויות הבנייה על שטח הגג, על פי צו רישום הבית המשותף. אם מתברר שהזכויות שייכות לכל בעלי הדירות בבניין, בעל דירת הגג יכול לרכוש אותן מהם, תמורת תשלום שהוסכם על כל הצדדים. הסכמה של 75% מבעלי הדירות האחרות בבניין למכירת אחוזי הבנייה לבעל דירת הגג, תוכל לבלום התנגדויות של השכנים האחרים. אלה יוכלו להתנגד לבנייה, רק אם אכן קיימות סיבות ענייניות. חשוב לדעת שבעל דירה שכבר ביצע הגדלה של דירתו, לא יכול להתנגד לבנייה נוספת אצל בעל דירה אחר בבניין. כדי למנוע מראש את בקשת האישור מהשכנים ואת זכות ההתנגדות שלהם לבנייה נוספת, חשוב לדאוג, כאשר רוכשים דירת גג, שבתקנות הבית המשותף, יצוין שזכויות הבנייה על שטח הגג הצמוד לדירת הגג, שייכות לבעליה ולא לכלל בעלי הדירות בבניין. בין השאר, חשוב לבצע בשלב זה הליכים כמו רישום הערת אזהרה, כלומר התחייבות של בעל נכס מקרקעין, באמצעות רישום בפנקסי המקרקעין, לבצע או להימנע מביצוע עסקה כלשהי.

ליצירת קשר עם עו"ד עמית סלע התקשרו
052-599-3204 או שלחו פרטים:

אישור בניה על גג משותף - עמית סלע עורך דין תל אביב

כמה מותר לבנות על גג?

השלב הראשון בתהליך תוספת בנייה הוא בדיקה הנדסית, שמעידה שניתן לבנות על הגג. בנוסף, כשבאים לבקש אישור בנייה על הגג, יש לבדוק את התב”ע (תוכנית בניין עיר) של האזור. נכון לשנת 2024, עדיין ניתן לבנות על גג של בניין משותף על פני שטח של עד 23 מטרים רבועים. בנוסף, יש לשמור על מרווח של 1.5 מטר לפחות, משולי הגג. במקרים שבהם השטח לבנייה קטן ויש צורך להתקרב עוד יותר לשוליים, ניתן לבקש הקלת בנייה, הכרוכה בתשלום וגם בהסכמתם של רוב בעלי הדירות בבניינים הסמוכים, בנוסף להסכמת בעלי הדירות בבניין עצמו.

עורך דין מקרקעין: המומחה לענייני תכנון ובנייה

כדי לפשט הליכים בבנייה על הגג ולוודא שהכול נעשה בצורה תקינה וכחוק, תזדקקו לליווי וסיוע של עורך דין מקרקעין. משרד עו”ד עמית סלע בתל אביב, בעל ניסיון רב שנים ומוניטין בתחומי הנדל”ן, ההתחדשות העירונית, תמ”א 38, תכנון ובנייה ועסקאות בינלאומיות, נשמח ללוות אתכם בעסקאות נדל”ן מגוונות לרבות נושאי רישוי בנייה ופיתוח בנייה. בהצלחה.

עו''ד עמית סלע

עו''ד עמית סלע

עו״ד עמית סלע, עו״ד בכיר בתחום הנדל״ן, התכנון ובניה והתחדשות עירונית מזה כ-20 שנים, שותף בכיר (בעבר) באחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בישראל. עמית הינו מוסמך כמבקר פנים מטעם אוניברסיטת חיפה בהצטיינות יתרה וכן חבר בועדת מקרקעין של לשכת עורכי הדין.